Verzet bij arrestatie

Op deze pagina

    Column
    Foto van een man

    's Middags loopt André* in een straatje van Rotterdam. Hij opent een blik bier. Als twee politiemannen op hem aflopen, stopt hij het bier in zijn zak. Eén van de agenten vraagt wat hij in zijn zak stopt. André vertelt dat het bier is. Omdat je geen alcohol mag drinken op straat zegt de agent dat hij hiervoor een boete krijgt

    André geeft de agent zijn identiteitsbewijs, maar vraagt ook of het voor deze keer niet bij een waarschuwing kan blijven. De agent blijft echter bij zijn beslissing, want in deze buurt zorgt openbaar drankgebruik vaak voor problemen. Streng optreden is nodig. Dat maakt André boos. Hij trekt zijn identiteitsbewijs uit de handen van de agent en neemt een vechthouding aan. Dan is het voor beide agenten genoeg. Ze houden hem aan, werken hem naar de grond en boeien zijn handen. Ze bellen een politieauto die hen naar het vlakbij gelegen bureau kan brengen.

    Wachtend op de politieauto scheldt André de agenten uit. Hij roept naar mensen in de straat dat ze zijn arrestatie moeten filmen. Niemand luistert echter. Om hem te bedaren geeft één van de agenten hem een tik tegen zijn achterhoofd. André wordt wat rustiger. Hij klaagt over pijn omdat hij op de grond zit. Om dit te verlichten laten ze hem rusten tegen de benen van één van de agenten. Pas na ruim een half uur komt de politieauto en brengt hen naar het bureau.

    André is erg boos over hoe alles verlopen is en laat dit de politie ook weten. Die vinden dat zij juist gereageerd hebben, maar André niet. Hij klaagt bij mij dat de agenten hem bij zijn aanhouding hebben geschopt en geslagen. En dat hij meer dan een half uur geboeid op de grond heeft gezeten. Ook vindt hij dat de agenten geen rekening hielden met zijn medische en psychische klachten. Ik ga op onderzoek.

    Agenten mogen alleen geweld gebruiken als een andere oplossing niet mogelijk is. En het moet in verhouding staan tot het doel. Zulke regels gelden ook voor handboeien. Het blijkt dat André begon met zich te verzetten, niet wilde meewerken en zo de situatie op scherp zette. Ik vind het daarom begrijpelijk dat de agenten hem boeiden en op de grond zetten. Dat hij is geschopt en geslagen blijkt niet uit mijn onderzoek. En ook niet uit het medisch onderzoek door de Eerste Hulp waar André na zijn arrestatie naar toe ging. Waar ik echter geen enkel begrip voor heb, is de tik die de agent tegen André's hoofd gaf. Hij zat immers al geboeid op de grond. Ook had de politieauto eerder moeten komen. Dan was niet zo'n vervelende situatie ontstaan. Deze les mag de politie trekken.

    * Om privacyredenen is de naam veranderd
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column