'Help! Het UWV achtervolgt mij met een claim die veroorzaakt is door hun eigen fout.' Berend* stuurt mij een brief met deze oproep omdat hij er met het UWV (Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen) niet uitkomt. Wat ging hier aan vooraf?
Berend heeft in het verleden een eigen bedrijf gehad maar omdat hij arbeidsongeschikt is geraakt, ontvangt hij een uitkering voor zelfstandigen (WAZ). In de zomer van 2004 krijgt hij te horen dat hij – in verband met zijn leeftijd – voor zijn uitkering niet meer herkeurd hoeft te worden. Vervolgens krijgt hij in november 2004 een brief van het UWV waarin staat dat zijn uitkering per eind december wordt stopgezet. Verwarrende en tegenstrijdige berichtgeving. Maar omdat Berend steeds elke maand zijn uitkering ontvangt, gaat hij ervan uit dat zijn uitkering niet is stopgezet. Pas een jaar later ontvangt hij ineens geen uitkering meer en krijgt hij bericht van het UWV dat hij de teveel betaalde uitkeringen terug moet betalen. Dit is een grote klap voor Berend omdat hij hierdoor in grote financiële problemen komt. Hij meldt het UWV dat hij het niet eens is met het stopzetten van zijn uitkering. Het UWV laat hem weten dat hij de zaak zelf op zijn beloop heeft gelaten door niet in een eerder stadium in bezwaar te gaan. Ook als hij de zaak aan de rechter voorlegt, krijgt hij geen gelijk. Na lange juridische procedures luidt de conclusie: de uitkering blijft stopgezet en Berend moet bijna € 7.500 terugbetalen. Berend is woest en vindt dit onrechtvaardig. Hij voelt zich met de rug tegen de muur gezet en vindt dat het UWV de gemaakte fout niet op hem mag afwentelen.
Om helder te krijgen hoe één en ander is verlopen, stel ik eerst een aantal vragen aan zowel Berend als het UWV. Uit hun verhalen maak ik op dat het UWV met het doorbetalen van de uitkering een fout heeft gemaakt. Als het UWV de betaling van de uitkering – zoals aangekondigd – tijdig had stopgezet, dan was er voor Berend niet zo'n verwarrende situatie ontstaan. Hierdoor is Berend op het verkeerde been gezet. Bovendien komt Berend nu niet meer met terugwerkende kracht in aanmerking voor een bijstandsuitkering over de periode dat hij ten onrechte een WAZ-uitkering kreeg.
Ik vind dat van een overheidsinstantie mag worden verwacht onnodige problemen voor burgers te voorkomen. Uit het verhaal van het UWV blijkt dat zij wisten dat Berend financiële problemen had. Die problemen zijn nu alleen maar erger geworden. Ik heb daarom aan het UWV voorgesteld om alsnog een passende oplossing te bedenken. En dat hebben ze uiteindelijk gedaan: het bedrag dat Berend aan bijstand is misgelopen, brengt het UWV in mindering op de terug te betalen WAZ-uitkering. Een redelijke uitkomst. En wat minder zorgen voor Berend!
* Om privacyredenen is de naam veranderd