''Al jaren moet ik via vervelende discussies mijn bewijzen voor 'in leven zijn' bij mijn gemeente lospeuteren." Meneer Lauwers* is er helemaal klaar mee en schrijft mij een brief over de bureaucratische toestand waarmee hij al jaren worstelt. Meneer Lauwers en zijn echtgenote genieten al een aantal jaren van een welverdiend pensioen. Omdat zij een periode op de Nederlandse Antillen hebben gewerkt en gewoond, ontvangen zij ook ouderdomspensioen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) van de Nederlandse Antillen. Maar dat gaat niet automatisch.
Om fraude te voorkomen moeten pensioengerechtigden als meneer Lauwers elk kwartaal een bewijs van 'in leven zijn' sturen naar de SVB van de Nederlandse Antillen. Al jarenlang kreeg hij probleemloos het gevraagde bewijs bij de gemeente Alkmaar. Maar de laatste jaren ontstaat er bij het afhalen steeds weer discussie over wel of niet gratis zijn van die bewijzen. Meneer Lauwers is het zat om daarover steeds weer met een andere gemeenteambtenaar in discussie te gaan. Daarom vraagt hij de gemeente om opheldering. Hij wil weten waarom het nu niet meer mogelijk is om een gratis bewijs te ontvangen terwijl dat andere jaren wel kon.
De gemeente laat hem weten dat het alleen gratis een bewijs van 'in leven zijn' afgeeft aan Nederlandse pensioenfondsen. Dat is bij meneer Lauwers niet het geval. Maar de gemeente zegt hier soepel mee om te gaan en de bewijzen gratis te verstrekken. Voorwaarde hierbij is wel dat meneer Lauwers elke keer een nieuw en actueel bewijsstuk van zijn pensioenfonds aan de gemeente toont. Hierdoor is duidelijk waarvoor het bewijs van 'in leven zijn' wordt gebruikt. Dat gaat meneer Lauwers te ver. "Dit betekent dat ik verplicht wordt tot een levenslange correspondentie met een pensioensbank aan de andere kant van de oceaan!" Deze onnodig belastende voorwaarde is voor meneer Lauwers reden om bij mij te klagen over zijn gemeente.
Ik begrijp de frustratie van meneer Lauwers maar wil ook het verhaal van de gemeente horen. Na een uitgebreid onderzoek kom ik tot de conclusie dat de gemeente de procedure voor het kosteloos verkrijgen van een bewijs van 'in leven zijn' onnodig ingewikkeld maakt. Dit kan volgens mij eenvoudiger. Waarom is het overhandigen van een legitimatiebewijs, een document waaruit de pensioenaanspraak blijkt en eventueel een kopie van het vorige bewijs van 'in leven zijn' niet voldoende? De gemeente Alkmaar gaat serieus in op mijn suggestie en stemt in met het gratis verstrekken. Hiermee zijn niet alleen meneer en mevrouw Lauwers geholpen, maar ook andere mensen uit hun gemeente die een pensioen hebben uit de Antillen. Op verzoek van de gemeente heb ik dit onderwerp ook onder de aandacht gebracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hopelijk leidt dat ertoe dat alle gemeenten in Nederland hetzelfde te werk gaan. Dat scheelt een hoop rompslomp voor vele gepensioneerden.
* Om privacyredenen is de naam veranderd