Vanaf 1 januari 2023 kunnen inwoners van alle Zeeuwse gemeenten terecht bij de Nationale ombudsman als zij vastlopen in hun contact met de overheid. De Nationale ombudsman neemt de taken over van de Zeeuwse ombudsman Gertjan van der Brugge die aan het eind van dit jaar met pensioen gaat.
De Zeeuwse ombudsman bestaat sinds 2001. Voor zijn vertrek heeft hij op verzoek van het bestuur van stichting De Zeeuwse Ombudsman advies uitgebracht over zijn opvolging. Zijn advies was de organisatie op te heffen óf uit te breiden, aangezien de afgelopen jaren veel taken van het Rijk zijn overgedragen aan gemeenten. Dit leidde ook tot meer werk voor de ombudsman. De Zeeuwse gemeenten hebben daarna besloten om de taken van de Zeeuwse Ombudsman onder te brengen bij de Nationale ombudsman.
Begrip voor gemengde gevoelens
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen snapt dat het verdwijnen van de Zeeuwse ombudsman teleurstellend kan zijn voor inwoners: "Als je jaren gewend bent aan je eigen vertrouwde ombudsman aan wie je helemaal niks meer hoeft uit te leggen hoe het er in jouw buurt of dorp aan toegaat, dan is het even slikken als dat verdwijnt. Daarom komt de huidige medewerker van de Zeeuwse ombudsman bij ons in dienst en blijft zij betrokken bij Zeeuwse zaken. Zo behouden we die lokale kennis."
Ombudswerk wordt steeds ingewikkelder
De Zeeuwse ombudsman is nog enkele weken in functie. Van Zutphen: "Ik ben hem zeer dankbaar voor al zijn jaren goed werk. Een lokale ombudsfunctie was destijds ook een logische keuze. Inmiddels is het voor kleinere lokale ombudsmannen, door alle extra taken die gemeenten op hun bordje krijgen, steeds moeilijker om zich te verdiepen in alle verschillende dossiers, wet- en regelgeving. Die expertise en kennis ontbreekt vaak. Ik neem dan ook met veel eer en plezier de taken van ombudsman Van der Brugge over. Ik beloof dat we ons uiterste best doen voor al die burgers van Zeeland met klachten over de overheid.