Wanneer gezinnen een langdurig conflict hebben met de overheid of uitvoerende instanties, is vaak alleen oog voor de ouders. De impact die de situatie heeft op kinderen blijft onzichtbaar en wordt niet of te laat onderkend.
In 2023 doet de Kinderombudsman onderzoek naar de impact van een conflict tussen ouders en overheid op het leven van kinderen. We spreken kinderen van wie de ouders in conflict zijn met de overheid over bijvoorbeeld het kinderopvangtoeslagschandaal, de stikstofproblematiek en de overstromingen in Limburg. We onderzoeken welke invloed het conflict heeft op het welzijn en de ontwikkeling van deze kinderen, op hun vertrouwen in de overheid en op hun toekomstig burgerschap. Het onderzoek is ondertussen afgerond en september 2023 uitgekomen.
In 2019 deden de ombudsmannen onderzoek naar de problematiek van Caribisch Nederlandse burgers die rond of onder de armoedegrens leven of in een kwetsbare situatie zitten. Het ging om 65-plussers zonder aanvullend pensioen, jongvolwassenen en alleenstaande ouders en kinderen. De onderzoeken leidden tot adviezen aan de overheid. De komende periode gaan de ombudsmannen deze adviezen monitoren.
In 2022 onderzocht de Kinderombudsman pesten en andere vormen van uitsluiting. Dit jaar starten we een onderzoek naar sociale (on)veiligheid in Caribisch Nederland. Uit cijfers van het CBS blijkt dat op de Caribische eilanden ongeveer 20% van de kinderen zegt gepest te worden. In Europees Nederland is dat 10%. Sociale (on)veiligheid speelt in Caribisch Nederland breder dan alleen op school. Zo geven kinderen aan zich thuis niet altijd veilig te voelen.